-
آرشیو :
زمستان 1400 - جلد اول
-
کد پذیرش :
1416
-
موضوع :
مهندسی شهرسازی
-
نویسنده/گان :
| مهدیه بیدقی
-
زبان :
فارسی
-
نوع مقاله :
پژوهشی
-
چکیده مقاله به فارسی :
کنترل ساخت و سازهای شهری جهت توسعه متوازن و بهینه شهر و به طور عمده از طریق ضوابط و مقررات ساخت و ساز شهری صورت میگیرد. عدم اجرای بسیاری از ضوابط و احکام مذکور، مدیریت شهری را به اقدامات گوناگون نظیر کنترل مستمر ساخت و سازها، تعیین ضمانتهای اجرایی قانونی برای رعایت ضوابط و مقررات و اخذ جریمه واداشته است. اما با وجود اقدامات کنترلی مدیریت شهری و خصوصا شهرداری قزوین که مرجع قانونی اجرای ضوابط و مقررات ساختمانی و نظارت بر ساخت و سازهای شهری است، سالانه موارد قابل توجهی از تخلفات ساختمانی در شهرها گزارش میگردد.
تخلف به معنای عدول از ضوابط و مقررات بوده و تخلفات ساختمانی نیز در پی عدم رعایت ضوابط و مقررات حاکم بر ساخت و ساز به وجود آمده و شکل می گیرد. از آنجا که تخلفات ساختمانی دلایل مختلف روانی، اجتماعی و اقتصادی دارد ابتدا به شناخت انواع ضوابط و مقررات حاکم بر ساخت و ساز و نیز انواع تخلفات حادث شده و مطرح شده در کمیسیون ماده صد شهرداری¬ها و تاثیر این ضوابط و مقررات و چگونگی اصلاح آنها جهت کاهش تخلفات بررسی شده است.
بررسی های صورت گرفته نشان می دهد تغییر در ضوابط می¬تواند منجر به کاهش تخلفات ساختمانی گردد ولی دلایل دیگری که مهم ترین آن ها عوامل اقتصادی می باشد نیز در این موضوع دخیلند. اصلاح ضوابط و مقررات تا جاییکه به وضعیت شهرها لطمه¬ای وارد نکند و توجيهات علمی داشته باشد و با هدف جلوگیری از هرگونه تبعیض و در راستای ایجاد عدالت صورت گیرد مطلوب به نظر می رسد. اما از آنجا که همواره سازندگان و مالکان به دنبال سود بیشتر هستند و شرایط و دلایل بسیار زیادی بر وقوع تخلفات ساختمانی تاثیر گذار می باشد اصلاح ضوابط و مقررات تنها می تواند تا حدی و به صورت مقطعی به کاهش تخلفات کمک کند. لذا جهت رسیدن به حداکثر نتیجه مطلوب، می بایست شرایط و دلایل بسیار زیاد دیگری مد نظر قرار گیرد.
-
لیست منابع :
[1] جدی، ولی(1396). چالش های رسیدگی به تخلفات ساختمانی در کمیسیون های ماده صد شهرداری¬ها و اجرای احکام صادره و تاثیر آن در روند قضایی کشور، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته حقوق، قم: موسسه آموزش عالی طلوع مهر.
[2] صحرایی، مرتضی (1397). موانع اجرای آراء کمیسیون ماده صد قانون شهرداری ها؛ (مطالعه موردی: شهر چهاردانگه از سال 1389 تا 1393). پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت شهری. تهران: دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی.
[3] کمالان، سید مهدی 1390، چاپ دوم، آشنایی با ماده 100 قانون شهرداری، انتشارات کمالان.
[4] فرخی، محمد، 1384، بازشناسی واژه کلیدی، اصلاحات نوین و مقررات شهرداری در ایران، انتشارات ستاوند یزد.
[5] رفعیان، مجتبی و سرخیلی، الناز(1396)، تخلفات ساختمانی از منظر شهرسازی( مفاهیم ، رویکردها و تجارب)، تهران : انتشارات آرمان شهر.
[6] مرادی کوچکی، سمیرا(1396)، بررسی علل تخلفات ساختمانی در شهر شیراز و راهکارهای کاهش آن، پایان-نامه کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه¬ریزی شهری، مراغه : دانشگاه مراغه.
[7] یوسفی، سمیرا(1395)، تحلیل الگوی مکانی – فضایی تخلفات ساختمانی و آسیب شناسی آن از منظر شهرسازی (نمونه موردی: شهر قزوین)، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی شهری، تهران: دانشگاه تربیت مدرس
[8] علی بابایی درمنی، مهسا(1394)، بررسی علل و آثار تخلفات ساختمانی در شهر تهران و ارائه راهبردهای مقابله با آن (نمونه موردی : منطقه 7 تهران )، پایان¬نامه کارشناسی ارشد رشته برنامه¬ریزی شهری، تهران: دانشگاه هنر.
[9] سلامتی کردستانی، فربد(1393)، عوامل موثر بر گرایش به ساخت وساز غیرمجاز در کرج، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت شهری، تهران : دانشگاه علامه طباطبایی.
[10] سرخیلی، الناز(1389)، بررسی تأثیر دگرگونی های فضایی شهر تهران بر بروز تخلفات ساختمانی از منظر برنامه ریزی شهری( بررسی حوزه مرکزی و شمال شرقی تهران)، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی شهری ، تهران : دانشگاه تربیت مدرس.
[11] فامیلی، پونه(1389)، امکان سنجی استفاده از تکنولوژی های هوشمند RFID در فرایند کنترل ساخت-وسازهای شهری تهران، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی شهری، تهران : دانشگاه تربیت مدرس.
[12] رحیمی، سهیلا(1391)، بررسی آثار و پیامدهای تخلفات ساختمانی بر توسعه شهرها(نمونه موردی ، شهر آمل)، پایان¬نامه کارشناسی ارشد برنامه¬ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز.
[13] نجفی، وحید(96)، عوامل تأثیرگذار بر ساخت وسازهای غیرمجاز در منطقه اسلام شهری، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت، دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی.
[14] اسماعیل علیایی، احسان(97)، تعیین و شناسایی عوامل ساخت وسازهای غیرمجاز و ارائه راهکارهای بهینه ی مقابله با آن(یزد)، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته عمران، دانشکده فنی مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی.
[15] هروری، زهرا، علل وقوع تخلفات ساختمانی در حوزه ساخت وسازهای مسکونی و ارائه راهکارهای کاهش آنها با تاکید به نقش شهرداری، پایان نامه کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد.
-
کلمات کلیدی به فارسی :
ضوابط و مقررات، تخلفات ساختمانی، ساخت¬وساز، کمیسیون ماده صد.
-
چکیده مقاله به انگلیسی :
-
کلمات کلیدی به انگلیسی :
- صفحات : 43-55
-
دانلود فایل
( 377.89 KB )